۸ اردیبهشت ۱۳۸۷، ۱۰:۱۲

عضو تیم نویسندگان پیش نویس سند جرایم رایانه ای در گفتگو با مهر عنوان کرد: موانع تصویب سندجرائم رایانه‌ای

عضو تیم نویسندگان پیش نویس سند جرایم رایانه ای در گفتگو با مهر عنوان کرد: موانع تصویب سندجرائم رایانه‌ای

عضو تیم نویسندگان پیش نویس سند جرایم رایانه ای موانع تصویب پیش نویس سند جزائم رایانه ای را اعلام کرد و گفت: این سند سرنوشتی نامعلوم در کمیسیون حقوقی مجلس دارد و با سرعتی که توسعه فناوری اطلاعات دارد احتمال می رود بندهایی از آن در زمان تصویب کاربردی نباشد.

شاپور دولتشاهی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: تحقیق، مطالعه و ترجمه متون و قوانین خارجی در حوزه جرایم رایانه ای و تطبیق آن با پیش نویس سند جرایم رایانه ای از سال 81 آغاز شد که در حدود یک سال هم بررسیها و نوشتن آن به درازا کشید.

پیش نویس سند جرائم رایانه ای قریب به 3 سال است که در مجلس بررسی نشده است

وی اضافه کرد: این پیش نویس بعد از تنظیم ابتدا توسط مسئولین قوه قضاییه و سپس هیئت دولت بررسی شد و بعد هم از هیئت دولت به مجلس راه یافت که این پروسه خود در حدود دو سال طول کشید. از آن زمان تاکنون هم که قریب به 3 سال می شود در کمیسیون حقوقی مجلس مانده و متاسفانه مورد رسیدگی هم قرار نمی گیرد.

وکیل پایه حقوق دادگستری در ادامه اظهار داشت: برای نوشتن این سند یک تیم 12 نفره شامل وکیلان پایه یک دادگستری مشغول به فعالیت بودند که همه هم کلاسهای فنی و تخصصی را جهت آشنایی بیشتر با حوزه فناوری اطلاعات گذراندند. همچنبن برای ارائه قوانین بهتر در این سند یک تیم متشکل از 6 نفر از افراد متخصص ما را یاری کردند.

 سرفصلهای سند جرایم رایانه ای

وی در ادامه به فصلهای این سند اشاره کرد و گفت: این سند شامل چندین فصل است که فصل اول آن به تعاریفی از جرایم رایانه ای عبارات و اصطلاحات فنی و خود جرایم اختصاص یافته است. در ادامه هم فصلهایی مانند آیین نامه دادرسی، جمع آوری ادله جرم، مستند سازی ادله، نحوه رسیدگی به جرایم، پی جویی جرایم رایانه ای و در نحوه همکاریهای بین المللی بین قوه قضاییه و نیروهای پلیس کشور با پلیسهای دیگر کشورها در جهت پیگیری جرایم آورده شده است.

سرنوشت نامعلوم سند جرائم رایانه ای در کمیسیون حقوقی مجلس

دولتشاهی با ابراز تاسف از سرنوشت نامعلوم این سند در کمیسیون حقوقی مجلس خاطر نشان کرد: این سند بعد از گذشت 3 سال هنوز مورد رسیدگی در مجلس شورای اسلامی قرار نگرفته و پیامد تیم ما از نوشتن این سند تنها صرف هزینه مالی، وقت و انرژی بوده است در حالی که حوزه فناوری اطلاعات در هر لحظه در حال توسعه و گسترش است.

وی گفت: همیشه مجرمان تنها یک قدم از تکنولوژی عقب هستند و تا یک ابزار جدیدی اختراع می شود این مجرمان هستند که زودتر از دیگر کاربران و پلیس به آن مسلط می شوند.

تاخیر در تصویب سند باعث کهنگی و غیرقابل استناد بودن بخشهایی از آن می شود

دولتشاهی اضافه کرد: در تمام دنیا قوانین جرائم رایانه ای همزمان با توسعه تکنولوژیها مورد بازنگری قرار می گیرد حال که در ایران هنوز سند اولیه تصویب هم نشده است و چه بسا زمانی که این سند تصویب شود بسیاری از بندهای آن قدیمی و غیر قابل استناد باشد.

عضو تیم نویسندگان پیش نویس سند جرایم رایانه ای تاکید کرد: مسئولان باید بدانند در کشور همزمان با افزایش رشد حوزه مجازی بسترهای تخلفاتی جرائم رایانه ای نیز فراهم می شود و در حال حاضر هم نسبت به چند سال گذشته این جرائم در کشور افزایش یافته است که این برای جامعه بسیار خطرناک خواهد بود.

وی افزود: جرائم رایانه ای شامل موارد خرد و کلانی می شود که در گذشته هم در ایران به این وسعت نبوده ولی حالا رشد فناوری اطلاعات در کشور بسترهای ارتکاب به جرم را هم فراهم کرده در حالیکه ما از یک سند مناسب این حوزه هم بی بهره هستیم.

موانع تصویب پیش نویس جرایم رایانه ای در کشور

دولتشاهی کسانی را که مانع از تصویب پیش نویس جرایم رایانه ای در کشور می شوند را شامل 3 گروه دانست و گفت: افرادی که تاکنون مانع از عدم تصویب پیش نویس سند جرائم رایانه ای شدند کسانی هستند که یا هنوز احساس خطر در مورد جرایم رایانه ای نکرده و یا دانش کافی در زمینه خطرهای جرایم رایانه ای ندارند و یا کسایی هستند که اصلا هیچ دانش و سررشته ای از حوزه فناوری اطلاعات ندارند.

تعلل و تاخیر در مورد تصویب سند جامع و کامل در حوزه جرائم رایانه ای اشتباه است

وی تعلل و تاخیر در مورد تصویب سند جامع و کامل در حوزه جرایم رایانه ای را یک اشتباه دانست و گفت: غفلت از بزرگترین دانش دنیا که هر روز هم گسترش بیشتری پیدا می کند یک خطر مهم برای ما به حساب می آید و ممکن است زمانی مسئولان به خطیر بودن این حوزه ایمان بیاورند که دیگر دیر شده باشد.

وکیل پایه یک دادگستری در ادامه به تشریح راهکارهایی در زمینه پیشگیری از وقوع جرایم رایانه ای پرداخت و گفت: جهت  جلوگیری از وقوع جرایم رایانه ای ذکر چند نکته  ضروری است؛ در ابتدا کسانی که کاربر اینترنت بوده و در محیطهای اینترنتی مانند 360، اورکات و ... مشغول هستند از گذاشتن عکسها و اطلاعات صحیح حد الامکان خودداری کنند تا از انتشار عکسها و   اطلاعات زندگی آنها جلوگیری شود.

وی ادامه داد: البته تمامی کسانی که قصد سوء استفاده از اطلاعات مردم را دارند، بدانند که ابزارهای پی جویی و ردیابی این افراد وجود دارد. به عبارتی در اینترنت تکنولوژی ردیابی مبدا و مقصد پیامها کاملا وجود دارد و کاملا هم مبتنی بر تکنولوژی است.

دولتشاهی اظهار داشت: یکی از نکات مهمی که قربانیان جرایم رایانه ای باید بدانند این است که در صورت بروز این دست از اتفاقها به هیچ عنوان ترس و واهمه به خود ندهند و حتما به مراجع قضایی مراجعه کنند چرا که به دفعات مشاهده شده برخی از افراد به دلیل ترس از آبرو یا انتشار مسایل خانوادگی خود نه تنها به پلیس مراجعه نمی کنند بلکه اقدام به باج دهی هم می کنند.

وی تاکید کرد: توصیه من به مسئولین در این حوزه تصویب هرچه سریعتر سند پیش نویس جرایم رایانه ای همراه با یک بازنگری دقیق است.

جلسه با دادستان تهران برای برخورد با جرائم رایانه ای

عضو تیم نویسندگان پیش نویس سند جرایم رایانه ای در ادامه به برگزاری جلسه ای با حضور دادستان کل تهران در زمینه این حوزه اشاره کرد و افزود: ما به تازگی با دکتر مرتضوی دادستان کل کشور جلسه ای در زمینه حوزه جرایم رایانه ای داشتیم که وی در کمال رعایت مقررات به توجه بیشتر مسئولین به این حوزه اشاره کرد.

وی به برنامه های در دست اجرای حوزه فناوری اطلاعات اشاره کرد و گفت: ما در انتهای سال 86 مطالعاتی را در خصوص امنیت اطلاعات و بیمه اطلاعات در حوزه IT آغاز کردیم که هنوز هم این مطلاعات و بررسیها در سال جاری ادامه دارد و امیدواریم به نتیجه مطلوبی دست پیدا کنیم.

کد خبر 672619

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha